Werk

Vanaf juni 2001 heb ik mijn diploma voor Multimedia Vormgeven aan het Grafisch Lyceum Eindhoven. Ik heb daar de richting ‘Interaction Design’ afgerond. Dat wil zeggen, het ontwerp en de bouw van de interactiviteit, gebruiksvriendelijkheid en overzichtelijkheid van een website of cd-rom. Dat is min of meer de wat meer technische kant van multimedia.

Ik beschouw het als mijn specialiteit dat ik, zonder veel concessies te doen, een ontwerp kan omzetten in een technisch goed multimedia product. Hier komt mijn grafische achtergrond goed van pas. Deze affiniteit is lang niet bij alle developers aanwezig…

In de loop van tijd hebben mijn werkzaamheden zich enigszins verschoven richting webdeveloper. Dat wil zeggen dat ik volledige sites bouw met complexe interactie in combinatie met databases. In 2005 heb ik daarvoor succesvol een Masterclass PHP5 afgerond.

De laatste jaren heb ik me gespecialiseerd in Front-end webdevelopment. Door de snelle ontwikkelingen in HTML5 en CSS3 is dit een specialisme geworden dat continu evolueert. Ook de opkomst van Responsive webdesign maakt mijn werk elke dag weer een uitdaging.

Front-end webdeveloper (in lekentaal)

Een Front-end webdeveloper is een schakel in een compleet team van mensen die aan een website werken. Zodra er een (functioneel en grafisch) ontwerp is gemaakt, kan de Front-end webdeveloper aan de slag. Het ontwerp (vaak in Photoshop) wordt dan omgezet van een plat plaatje naar een interactieve webpagina.

Dit is nog geen complete website, maar van enkele pagina’s een voorbeeld, een zogenaamd stramien of template. Zo’n template laat zien hoe een en ander werkt, hoe de pagina er uit ziet, met verschillende hoeveelheden en soorten inhoud, op verschillende formaten schermen en apparaten.

Deze templates worden vervolgens aan een CMS (Content Management Systeem) gehangen. Als alle pagina’s de juiste inhoud en template hebben, heb je een complete website.

Reactiemogelijkheid is gesloten